Turbo

Skriv in ditt regnr.

Turbo

EGR Ventil - Turbo

EGR-ventilen – Exhaust gas recirculation på engelska eller avgasåterledning på svenska – är kopplad till turbon. Som bekant fungerar turbon som en extra kraftkälla som ger bilen en boost med effekt. Turbon och EGR ventilen aktiveras när du gasar och använder sig av trycket från avgaserna i förbränningsrummet, och utan EGR ventil fungerar inte turbon som den ska.

Så här fungerar en EGR ventil

EGR-ventilen och turbon jobbar som bäst när bilen kommer upp i lite varv. Och för att det inte ska bli ojämn kraftpåverkan i accelerationen så trycker kompressorn också in luft i förbränningsrummet vid behov.

EGR-ventilens funktion är att minska mängden kväveoxider som släpps ut när turbon aktiveras. Ventilen är en mycket liten bildel som ser ut som en tratt och sitter placerad där första avgaserna lämnar motorn. När avgaserna leds ut genom EGR-ventilen så leds dom in i motorns insug igen för att på så sett förbränna och sänka temperaturen på dom skadliga kväveoxiderna.

Köp ny turbo eller rengör EGR ventil

På äldre bilar brukar man behöva byta ut EGR-ventilen ibland med på nyare räcker det oftast att rengöra EGR-ventil från sot och smuts. Om EGR-ventilen sotas igen kan den sättas igen helt och då fungerar inte återcirkulationen.

I sin tur kan detta förhållandevis lilla problem snabbt växa sig stort då bilen får svårt att rena avgaserna och då får bilen svårt att förbränna kan bli svårstartad och motorlampan tänds. Har det hänt din bil måste du köpa en ny EGR-ventil, vilket vi gärna hjälper dig med. Givetvis säljer vi även ett stort antal turbos till franska bilar.

Du kan knappa in ditt registreringsnummer i vår regsök så hittar du automatiskt alla bildelar som passar din bil. Har du ytterligare frågor och funderingar kan du alltid vända dig till vår kundtjänst så hjälper de dig.

EGR ventil, turbo och avgassystemet

EGR ventilen är dessvärre bara en av många delar i avgassystemet som du kan – och förmodligen måste – byta ut. Och samtidigt som man ofta kan rengöra en egr ventil fungerar inte den smidiga lösningen på andra delar.

Exempel på delar till avgassystem som vi säljer mycket av inkluderar partikelfilter, lambdasonder och flexrör. Oavsett vilken del det är du behöver byta ut kan vi förse dig med en som passar din bil, tack vare vår smidiga regsök.

Skulle du ha frågor, funderingar eller problem med att hitta rätt EGR-ventil till just din bil är du hjärtligt välkommen att kontakta oss. Vi nås enklast via mejl eller per telefon och bor du i Helsingborg får du gärna besöka oss i vår butik och verkstad.

Där kan vi även tillhandahålla tips och verktyg du kan använda till att rengöra egr-ventilen i fall det är den delen du har problem med.

To Top