Dimljus

Skriv in ditt regnr.

Dimljus

Allt om dimljus

Dimljus är den lampa man använder när sikten är dålig i exempelvis dimma, dis, regn och snö. Det är inte alla bilar som har ett dimljus och det är heller inte alla bilförare som haft behov av att använda den.

Dock minns säkerligen de flesta av oss reglerna kring hur man använde ett dimljus från när man tog körkort - det är nämligen en av de frågor som de flesta kuggar på vid teoritestet.

Dimljusets funktion

Det finns dimljus fram och dimljus bak på många bilar. Dimljuset framtill används till att förbättra sikten medan du kör medan dimljuset baktill är till för att andra trafikanter ska kunna se dig i tid.

Beroende på vilken bil du kör kan du ha dimljus fram eller bak eller både och. Vissa bilar har dessutom bara ett dimljus baktill. Det viktigaste att tänka på gällande dimljusets funktion är hur de regler som styr hur man får använda dimljus.

Under dagens ljusa timmar får man använda dimljus fram istället för halvljus, däremot inte i kombination med halvljus. Under kvällen får man däremot använda dimljuset i kombination med halvljus, men endast om förhållandena tillåter det, dvs. att sikten är för dålig med de vanliga ljusen.

Dimljus symbol / Halvljus symbol

Eftersom det finns regler kring hur man använder dimljuset kan det vara bra att känna till hur dimljussymbolen ser ut. Den är lite svår att beskriva men består av en böljande linje med tre vågräta streck, samt den klassiska lampsymbolen bredvid.

Beroende på om du har dimljusbak eller dimljusbak kan utseendet skilja sig lite. Därför råder vi dig att du testa ljusen och göra dig bekväm med lamporna.

Du har även symboler för de andra lamporna, däribland halvljus symbol, helljussymbol, etc.

Köp nya dimljus här

Har glödlampan i dimljusen slutat fungera är det mycket smidigt att beställa ett nytt från oss på Autofrance. Genom att knappa in ditt regnummer i vår sökfunktion kommer du presenteras med de dimljusen vi erbjuder som passar just din bilmodell.

Vi säljer enbart bildelar från ledande tillverkare och erbjuder alltid en 2 års garanti för fabriksfel och problem. Klicka här för att titta på alla våra reservdelar.

To Top