ABS

Skriv in ditt regnr.

ABS-givare

ABS-sensor / ABS-givare till Citroen, Peugeot och Renault

ABS är en förkortning av Antiblockeringssystem (Anti-Lock Brake System på engelska) och det ser till att hjulen inte låser sig när man bromsar då låsta hjul kan resultera i sladd. ABS-sensorn, som också kallas ABS-givare, är den sensor som aktiverar funktionen. Givarna är också kopplade till systemen för antispinn och antisladd och hjälper föraren att hålla kontroll på bilen i halt väglag. 

Precis som de flesta komponenter i bromssystemet behöver man byta ABS-givare eftersom de utsätts för enormt mycket slitage.

Bilens ABS-varning lyser

I samband med att du serverar dina bromsar så rekommenderas det att du även granskar resten av bromssystemet. På professionella verkstäder kan man få hjälp med att mäta ABS-givare och säkerställa dess funktion.

Om din ABS-sensor skulle gå sönder kommer en varningslampa på instrumentpanelen att tändas. Byt ut din ABS-givare så fort den blivit defekt för att undvika att du tappar kontrollen över bilen.

Byt inte ABS-sensor själv: ta hjälp av ett proffs

Av uppenbara anledningar bör man inte byta sin ABS-sensor på egen hand om man inte är helt säker på att man kan utföra bytet korrekt. Det sista man vill är att ha problem med bromsarna på bilen och fungerar inte ABS-givaren som den ska är risken mycket stor att du utsätter dig själv och andra för fara.

Förutom ABS-sensorer har vi alla reservdelar du kan tänkas behöva till bromssystemet, samt delar till resten av bilen. Även om vi specialiserar oss på franska bilmärken hittar du ABS-sensorer och andra delar till flera populära bilmärken från resten av världen.

To Top