Batteri

Skriv in ditt regnr.

Batteri

Användning

Bilens batteri är en depå för elektrisk energi som bilens alla elektriska komponenter kan utnyttja. Den del i bilen som främst nyttjat batteriet är startmotorn som behöver rejält med energi för att orka snurra runt motorn. På en diesel är ofta startmotorn väldigt kraftig p.g.a den mycket högre kompressionen i en dieselmotor.
Batteriet laddas upp av generatorn under körning. Det finns ett par olika typer på marknaden beroende på om din bil är utrustad med start-stopp-funktion eller ej. 

 

Batterityper och fördelar 

Blysyrabatteri

Ett vanligt "batteri" som de flesta har i åtanke när man pratar om det, är uppbyggt med blyplattor där elektrolyten är i vätskeform (batterivattnet). 
Dessa batterier är de billigaste på marknaden och håller inte samma kvalitet som till exempel ett AGM-batteri. De här batterierna ska aldrig laddas ut mer än 50% för då börjar de ta skada. 

EFB-batteri

EFB är en förkortning av Enhanced Flooded Battery. Det är en vidareutveckling på blysyrabatterierna. Dessa sitter monterade i de flesta bilar utrustade med start-stopp-funktion. 
Polyesternät täcker den positiva plattan och öppnar för lång livslängd. De är kända för att hantera dubbelt så många laddcykler som vanliga bilbatterier. 
Nästa steg, och som varmt rekommenderas, är att byta till ett AGM-batteri. Detta då AGM är mindre känsligt för kyla och behåller effektiviteten trots många start-stopp-cykler. 

AGM-batteri

I de här batterierna består elektrolyten av en väv som ligger mellan blyplattorna. 
Avsaknaden på vätska i ett AGM-batteri gör det helt underhållsfritt. Varje cell är inkapslad och därför kan det endast svälla, aldrig explodera. 
Ett AGM-batteri som tas bra omhand håller upp till 600 laddcykler innan livslängden är utgången. 

Gel-batteri

Det här batterie är mycket likt ett AGM. Egenskaperna är snarlika med den fördelen att man kan ladda ur ett gel-batteri till 40% av full laddning innan du behöver koppla till laddare. Detta lämpar sig bäst i till exempel husbilars bodel eller i husvagnar. 

To Top